–          Tento nelietavý vták je najväčším žijúcim vtákom na svete.
–          Pštrosy majú tri žalúdky.
–          Na rozdiel od iných vtákov pštros vylučuje moč a výkaly z rôznych otvorov.
–          Pštrosy patria medzi najrýchlejšie bežiace vtáky, vyvinú rýchlosť 70km/h.
–          Pštrosom pri behu pomáha, že majú iba dva prsty na každej nohe (väčšina vtákov má štyri), s veľkým pazúrom, pripomínajúcom kopyto.
–          Rozpätie jeho krídel je približne 2 metre, používa ich aj v dobe párenia pri získavaní samičky, pri ochraňovaní mláďat, na udržanie tepla a pri zmene smeru počas behu.

divoký pštros

–          Pštrosy väčšinou trávia zimné mesiace v pároch alebo samotné, a počas doby párenia alebo extrémnych dažďov žijú v spoločenstvách, kde je aj 50 jedincov, ktoré vedie „alfa samec“. Často migrujú spolu s inými zvieratami, ako napríklad zebry alebo antilopy.
–          Teritoriálne boje samcov o samice trvá zvyčajne minúty, ale niekedy vedú až k smrti, vrážajú hlavou do svojho oponenta.
–          Všetky samice v kŕdli kladú vajcia do hniezda dominantnej samice, ktoré je aj 3 metre široké, pri čom jej vlastné vajcia sú v strede. Každá samica však dokáže rozoznať svoje vlastné vajcia.

pštros

–          Obrovské vajcia sú dlhé 15 centimetrov a vážia toľko, čo tucet slepačích vajec. V porovnaní s dospelým vtákom sú však relatívne malé.
–          Na vajciach sedí cez deň dominantná samica a cez noc samec.
–          Po 35 až 45 dňoch sa mláďatá vyliahnu a samce ich učia ako sa kŕmiť a chránia ich, všeobecne sa o mladé starajú aj samce aj samice.
–          To, že pštrosy strkajú svoju hlavu do piesku je iba mýtus, ktorý pravdepodobne vychádza z ochranného správania, kedy sa drží pri zemi, aby bol čo najmenej viditeľný. Keď má hlavu sklonenú pri zemi, jeho telo pripomína húštinu.

mláďata

–          Pštrosy sa bežne chovajú na farmách po celom svete, pre pekné perie aj pre chutné mäso a kožu.
–          Pštrosy inšpirovali aj kultúru a civilizácie ešte pred 5 000 rokmi v Mezopotámii a Egypte.
–          V niektorých afrických krajinách ľudia závodia na chrbtoch pštrosov so špeciálnymi sedlami a uzdami.